zondag 13 mei 2012

eetbare wilde wandeling ofzo

 Zaterdagochtend heb ik iets gedaan wat ik nog nooit heb gedaan. Wilde planten, kruiden en bloemen zoeken om op te eten. Met een groep mensen bij Reeuwijkse Hout en daar aan de slag. Al wandelend informatie en plantjes en bloemen verzamelen.
Je denkt dan toch een beetje aan de geitenwollensokken. Maar die waren er niet hoor. Een gevarieerd gezelschap, van jong tot ietsje ouder(ahum). 

verzameld spul dat gesorteerd moet worden voor de soep, sla en kruidenboter
 Bij gebouwtje de Hartloper verzameld en daar ook weer teruggekomen om lekker eten te maken met wat we hadden gevonden. Lekker??!! Ja, verrassend genoeg was het lekker.

de bloemetjes voor de kruidenboter
 Met z'n allen moesten we aan de slag om er de soep, sla en kruidenboter van te maken.

alles in de desbetreffende bakjes en schaaltjes
 Hier de tafel vol met spullen. In de termoskan zit thee van berken- en braamblaadjes. Toch ook wel te drinken. En natuurlijk brood erbij voor de kruidenboter.

orde in de chaos
 En zo wordt er al e.e.a. zichtbaar
een pan met brandnetels en een pan met ui, voor de brandnetelsoep
Er werd wel een lekker uitje gebakken met wat knoflook en dan met bloem een roux gemaakt om de soep te binden. De brandnetels worden maar even gekookt. Het is eigenlijk zo klaar.
pan met brandnetelsoep
 De brandnetelsoep wordt geserveerd. Het leek een beetje op spinazie, maar dan anders.

de kruidenboter van bloemetjes
 De kruidenboter was net zo lekker als hij er uitziet. Naast klaverbloem, herderstasje, hondsdraf en koolzaad nog peper en zout. Heerlijk.
de sla
De sla werd ook een succes. Er zat iets in wat een beetje overheersend bitter was, maar verder lekker. Na mijn opmerking: en het smaakt nog ook, beaamde men dat toch.

Als de crisis komt weten wij waar we eten vandaan moeten halen en wat we ermee moeten doen. Maar, gewone andijvie, spinazie, worteltjes en boontjes zijn ook niet te versmaden hoor.
Daarbij komt dat je er wel even mee bezig bent om alles te verzamelen. Maar mijn plantenkennis is weer een beetje verder uitgebreid. Ook welkom en ik gooi nu niet meer zomaar de brandnetels op een hoop.

fijne dag, Marleen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...