maandag 31 oktober 2011

door en door en door en.......

Zie je de draaiing, volg de draad van de rondbreinaald maar.

 Jaja, aan het breien. Ik had al een beetje laten zien. Een Meubiussjaal ben ik aan het breien. Wat dat is? Je ziet nu zoveel van die ronde sjaals die je als sjaal en kol kan dragen. Dit is er ook een maar dan anders. Er zit een draai in. De meubiusband loopt oneindig door en door en door en door en..... Hij wordt gebreid op een rondbreinaald, minimaal 120 cm lang.
Hier zie je dat er steken staan op de naalden maar ook op het tussenstuk van de rondbreinaald, dus nog eens rond.

 Je zet steken op, zeg bv. 250. Als die erop staan, leg je je naald in het rond met de draad links. Met de rechternaald ga je de opzetsteken ophalen, dus de steken die onderaan zitten. Als die ook allemaal op de naald staan ben je met je rechternaald weer aan het begin. Dan heb je 500 steken op je rondbreinaald staan. En dan ga je breien. Het mooist is als je een steek hebt die aan de voor en achterkant hetzelfde zijn. Ik doe 4 toeren recht 4 toeren averecht. Je breit namelijk aan 2 kanten van je breiwerk. Dat zie je wel maar je merkt het niet want  breit maar door en ddor en door en...
Het markeerdraadje. Je begint bij het draadje te breien en aan de andere kant( dat merk je niet, dat het de andere kant is) ga je er langs. De boven en de onderkant van de sjaal brei je in één keer.

Wel is het zaak om aan het begin van je breiwerk een markeerdraadje te knopen en meevlechten. Als je 2 keer langs het draadje bent gekomen heb je 1 toer gebreid. Snappen jullie? Zo simpel.
Hoe groot de sjaal uiteindelijk wordt weet ik niet. Je kunt namelijk pas zien wat je gedaan hebt als het werk is afgekant en het van de naald is. Spannend hè. Wat is al dat handwerk toch leuk.

fijne avond, marleen

2 opmerkingen:

  1. Zo dat ziet er wel heel ingewikkeld uit. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat. Dat het een warme sjaal/col wordt, daar ben ik wel zeker van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Simpel? Voor mij niet, hoor. Dus ben erg benieuwd.
    Groetjes Mascha

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...